Exkurze do Muzea cukrovarnictví a lihovarnictví, 9. A, 9. B (J. Lišková)

29.05.2015

Ve středu 27. 5. se žáci devátých tříd v rámci chemické exkurze vydali do malebného městečka Dobrovice, kde navštívili jeden z nejstarších a zároveň největších cukrovarů u nás TTD Dobrovice.  V první polovině exkurze  se seznámili s hlavním aktérem výroby lihu - kvasinkou. Mohli se na ni podívat pod mikroskopem. Na interaktivní tabuli si vyzkoušeli, které potraviny lze destilovat. Vyluštili osmisměrku na části destilační aparatury. V zrekonstruovaném hospodářském dvoře žáci viděli spoustu exponátů, které souvisí s výrobou cukru. Poté následovala exkurze do samotné výroby. Nyní, kdy není řepná kampaň, se zde vyrábí líh. Mnozí si zakrývali nos a chránili tak čichové buňky, když jsme procházeli kolem čistící stanice a kvasných kádí. Kdo dobře poslouchal, dozvěděl se, že při výrobě cukru a lihu se všechny suroviny beze ztrát spotřebují. Na závěr exkurze jsme shlédli film o historii cukrovaru a jeho současné moderní výrobě. Až si budeme do čaje sypat Elán do života, tak si na exkurzi v Cukrovaru TTD v Dobrovici rádi vzpomeneme (foto  zde  ).